Tartalomjegyzék:

  1. Hogyan díszítsük a gyermekszobát?
  2. Rendezett gyerekszoba - játéktárolás titkok nélkül
  3. Hogyan kell berendezni egy szobát egy aktív gyermek számára?
  4. Egy kis gyerekszoba - nagy kihívás
  5. Világítás a gyermekszobában
  6. Dekoráció – egyedi karaktert ad a gyerekszobának

A gyerekek egyik legnagyobb álma, hogy legyen egy saját szobájuk, ahol elbújhatnak az egész világ elől, és játék közben rendkívüli kalandokat élhetnek át, vagy kellemesen pihenhetnek, kikapcsolódhatnak. A gyerekszoba berendezése nem kell, hogy nagy logisztikai vagy pénzügyi kihívást jelentsen – vannak javaslataink arra, hogyan díszítsük fel a kicsik szobáját, és mire kell odafigyelnünk, hogy a tanuláshoz és a játékhoz egyaránt alkalmas teret alakítsunk ki.

Hogyan díszítsük a gyermekszobát?

A gyermekszoba tervezését rábízhatod szakemberre, de ez egy drágább megoldás. Nagyszerű eredményt érhetsz el az önálló erőfeszítéseiddel is – csak keress inspirációt az interneten, és igazítsd a helyiség dekorációját a gyermek életkorához és érdeklődési köréhez.

 A gyermekszoba berendezésénél érdemes a helyiség felmérésével kezdeni, megbecsülni az erre szánt költségvetést, és kiválasztani a megfelelő színsémát és esztétikát. Ha a belső tér megkívánja, fel kell frissíteni (például festeni vagy tapétázni), majd folytatni a bútorokkal. Ne felejtsd el, hogy a biztonság fontosabb, mint az esztétika, ezért a bútorokat és a kiegészítőket mindig a gyermek életkorának megfelelően válaszd ki.

Milyen bútorok nem hiányozhatnak egy gyerekszobából?

  • Kényelmes ágy – egy tinédzser számára célszerű egy teljes méretű egyszemélyes ágyat vásárolni. Ha nagyon kicsi gyerekszobát rendezel be, fontold meg az összecsukható ágyat vagy egy olyan modellt, amely „együtt nő a gyerekkel”.
  • Szekrények – zárható verziót a ruháknak, a könyveknek és játékoknak pedig könyvespolcokat érdemes megfontolni.
  • Egy asztal vagy íróasztal – ha gyermeked még nem is jár iskolába, szüksége van egy helyre, ahol leülhet rajzolás, festés vagy színezés közben.

A gyermekszobába nem szükséges minden készüléket vagy bútort bezsúfolni, különösen, ha egy kis gyerekszobáról van szó. Hagyj szabad teret a kreatív játéknak.

Pepco infografika a gyermekszoba dekorációjáról

Rendezett gyerekszoba – játéktárolás titkok nélkül

A kisgyermekek és a tizenévesek szülei számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy megtanítsák gyermekeiket rendet tartani a szobájukban. Ha szeretnéd, hogy ne uralkodjon el a káosz, alkalmazz néhány bevált megoldást, amely megkönnyíti a tanulást és a kincsek tárolását.

  • Vásárold meg a játéktárolókat – ezek lehetnek speciális bútorba illeszthető tárolók, műanyagból vagy kartonból készült, zárható dobozok. A Pepco-ban olyan termékeket is találsz, amelyek lehetővé teszik a kényelmes és rendszerezett tér megőrzését.
  • A bútorok számát és típusait igazítsd a gyerek igényeihez – ne azt kövesd, ami divatos, hanem azt, ami praktikus. Gyermeked szeret könyveket olvasni? Sok polcra van szükség, ahol tárolni lehet őket!
  • Tedd el a nem használt játékokat dobozokba – nem kell mindennek mindig elől és kéznél lennie. Ha néhány játékkal nagyon ritkán vagy egyáltalán nem játszik a gyermeked, itt az ideje, hogy eltedd őket.

A könyvek, a számtalan játék, a szeretett plüssállatok, ajándéktárgyak vagy a festéshez és rajzoláshoz szükséges kiegészítők kiválasztása hatalmas kihívást jelenthet. Szerencsére a Pepco gondosan válogatott  tárolói segítenek Neked ebben a feladatban.

Hogyan kell berendezni egy szobát egy aktív gyermek számára?

Könnyűnek tűnik egy szobát berendezni egy olyan gyermek számára, aki szeret rajzolni vagy könyvet olvasni, különösen az olyan gyerekhez képest, aki tele van energiával.

Mi lehet hasznos?

  • Létrával és csúszdával ellátott ágy – vannak ilyen bútorok, méghozzá számtalan változatban.
  • Fali létra, amelyen gyermeke játszhat. Ne felejtsd el, hogy a biztonság érdekében helyezz el egy matracot közvetlenül alatta.
  • Puha szőnyeg – ez az a rész, ahol gyermeked bukfencezni, táncolni vagy ugrálni tud.

Minél nagyobb a helyiség egy aktív gyermek számára, annál jobb, de akár néhány négyzetméteren is kialakítható megfelelő tér az élénk játékhoz.

Egy kis gyerekszoba – nagy kihívás

Színes gyerekszoba

Egy kisebb szoba berendezése a gyermek számára sok munkának tűnhet, de még egy kicsi térben is létrehozhatsz egy hangulatos, kényelmes és jól kinéző helyet. Nem kell mást tenni, mint megfelelő színű festéket, nagy kapacitású és mutatós bútorokat választani, és néhány bevált módszert alkalmazni a Pepco széles választékának segítségével.

Egy kisgyermek szobájában a következők jönnek jól:

  • Élénk színek – az ilyen színek optikailag megnövelik a teret. Válassz világos falszíneket és lágy színű bútorokat.
  • Multifunkcionális vagy összecsukható megoldások – a kislányok számára, felállíthatunk egy fésülködőasztalt, melynek a munkapultjában tükör van elrejtve, de akár íróasztalként is használható.
  • Sekélyebb bútorok könnyen találhatsz a szabványosnál kisebb mélységű komódot, könyvespolcokat vagy szekrényeket. Ezek lehetővé teszik, hogy a gyerek kényelmesebben tárolja játékait, és nem foglalnak sok helyet.

A gyermekszoba berendezésekor ne felejtsd el figyelembe venni a gyerek egyéni ízlését. Egy kislány szobájának természetesen nem kell a rózsaszín árnyalataiban pompáznia, és egy fiú szobájának sem kell feltétlenül a focira vagy az űrhajókra utalnia. Ne a sztereotípiák, hanem a gyermeked valódi érdeklődési köre vezéreljen.

Világítás a gyermekszobában

A gyerekszoba felszerelésének rendkívül fontos eleme a megfelelő, a gyermek életkorához igazodó világítás. Ennek oka, hogy a kisgyermek életének különböző szakaszaiban különböző fényerőre és fényeloszlásra van szükség.

  • Egy újszülött vagy néhány hónapos baba szobájában jól működnek a kisebb teljesítményű izzók és az éjjeli lámpák, amelyek tökéletesen illeszkednek a berendezés többi eleméhez.
  • Egy idősebb kisgyermek és aktív óvodás szobájában messze a legfontosabb funkció a mennyezeti lámpa és a spotlámpák, valamint a rajzoláshoz vagy puzzle kirakáshoz állítható olvasólámpák.
  • Ahogy gyermeked eléri az iskoláskort, és egyre több időt tölt az íróasztalánál, érdemes beszerezni egy asztali lámpát is.

Jó ötlet több fényforrást biztosítani a helyiségben, hogy optikailag megnöveljük a kis teret.

Dekoráció – egyedi karaktert ad a gyerekszobának

A gyermekszoba berendezésének lényeges részét képezik a különböző kiegészítők és dekorációk, amelyek gyakran a kisgyermek aktuális érdeklődését és szenvedélyeit tükrözik. Ezek a tárgyak sajátos, egyedi jelleget kölcsönöznek a térnek. A Pepco szakértő a gyermekjátékokban és a fiú- és lányszoba dekorációjában.

Ha egyéni jelleget szeretnél adni gyermeked szobájának, válaszd ki a következőket:

  • festmények, faliképek és dísztárgyak,
  • puha díszpárnák,
  • takarók, ágytakarók és szőnyegek,
  • ágyneműk és párnák.

Ezek a kiegészítők mind megtalálhatók a Pepco-nál, méghozzá kiváló áron, így berendezheted gyermeked szobáját ízlésesen és a maximális kényelmet biztosítva anélkül hogy túllépnéd a háztartási költségvetést.