Tartalomjegyzék:

  1. Tervezd meg az ebédlőt a nulláról
  2. Dekorációk, kiegészítők és étkészlet az ebédlőbe
  3. Ebédlő színe és stílusa - inspiráció
  4. Asztal és székek - mindegyik ebédlő szíve
  5. Hogyan válasszunk ebédlőasztalt? 
  6. Hogyan válasszunk étkezőszéket?
  7. Ebédlő megvilágítás - ügyelj a funkcionalitásra és a jó hangulatra

Az ebédlő berendezése számos szempontból átgondolást igényel, a megfelelő bútorok kiválasztásától kezdve a világításon át a dekorációig és a kiegészítőkig. Ha megfelelően tervezed meg a teret, akkor olyan helyet hozhatsz létre, amely nemcsak a lehető legfunkcionálisabb, hanem hangulatos és inspiráló is. Tekintsd meg ebédlői ötleteinket, és teremtsd meg a családi lakomák helyszínét. 

Tervezd meg az ebédlőt a nulláról

Az étkezőhelyiség megtervezése kulcsfontosságú lépés a funkcionális és kellemes közös étkezési hely kialakításában. Hogyan lehet felmérni a rendelkezésre álló helyet és hozzáigazítani a berendezést?

  1. Alaposan mérd ki az ebédlőnek szánt helyet. Ne csak az alapterületet vedd figyelembe, hanem a belmagasságot, az ajtók és ablakok helyét is és minden egyéb rögzített elemet, például kandallót vagy fülkét.
  2. Gondold át, hogy milyen létszámú csoportot szeretnél rendszeresen vendégül látni az asztalnál. Az ebédlőt elsősorban családi étkezésekre vagy nagyobb ünnepségekre is használják majd?
  3. Tervezd meg a bútorok optimális elrendezését. Győződj meg arról, hogy az asztal körül elegendő hely van a székek számára – az asztal széle és a fal között legalább 90 cm távolságnak kell lennie (hogy a székeken könnyen lehessen ülni és felállni), a székek közötti távolság pedig legalább 60 cm legyen (a székek középpontjától számítva). 
  4. Ha további bútorokat, például vitrint vagy komódot szeretnél elhelyezni az ebédlőben, ne felejts el elegendő helyet hagyni előttük – az ajtóknak és a fiókoknak szabadon kell nyílniuk

Ne feledkezz meg arról, hogy a tükrök, a megfelelő világítás és az élénk színek használata optikailag megnövelheti a teret, így az ebédlő nagyobbnak és nyitottabbnak tűnik.

Pepco infografika az elegáns ebédlőről

Dekorációk, kiegészítők és étkészlet az ebédlőbe

Először is válassz olyan függönyöket és szőnyegeket, amelyek összhangban vannak az ebédlő színvilágával és stílusával. A belső teret karakteressé tevő dekorációk a következők: gyertyatartók, gyertyák és zöld növények. 

Az étkezőasztalra lehet tenni terítők, futók és tányéralátétek

  • abroszok – ideális különleges alkalmakkor elegáns asztalkép kialakítására. Válassz olyan anyagokat, amelyek könnyen tisztíthatók és illeszkednek az ebédlő stílusához.
  • Asztali futó és tányéralátétek – nagyszerűek mindennapi használatra, színesebbé teszik az ebédlőt és védik az asztallapot. 

Az étkészlet minden ebédlőnek kulcsfontosságú kiegészítője. Legyen bögre és csésze készleted, tányérok és evőeszközök, amelyek jól illeszkednek a belső tér stílusához és megfelelnek az egyéni ízlésnek. Az is hasznos, ha például praktikus tálalási kiegészítők sajtdeszkák, kancsók és tálak állnak rendelkezésre. 

Ne felejtsd el, hogy a dekorációnak és a kiegészítőknek kiegészíteniük és nem uralniuk kell az ebédlőt. Kiválasztásukkor kövesd a mértékletesség és a harmónia elvét, hogy összefüggő és szemnek tetsző belső teret hozz létre.

Ebédlő színe és stílusa – inspiráció

A megfelelő stílus és színvilág kiválasztása az ebédlő berendezésének szerves részét kell, hogy képezze, amely így jelentős hatással van a helyiség hangulatára és karakterére. 

A legnépszerűbb a modern, a skandináv és a rusztikus stílus. A modern stílusú ebédlőt a letisztult vonalak, a minimalizmus és a többnyire semleges színpaletta jellemzi. A skandináv stílus tökéletesen ötvözi a funkcionalitást a természetes szépséggel. Itt a világos pasztellszínek, a természetes fa és az egyszerű, de elegáns formák dominálnak. A rusztikus stílus ideális a meleg és hagyományos belsőépítészetet kedvelőknek. Ezt a stílust a természetes anyagok, például a fa, a rattan, a fonott fűzfa és a kő, valamint a meleg, földszínek uralják, színes felhangokkal. 

A belső terekben a színek felelősek a jó hangulat megteremtéséért. A világos, meleg színek szelídebbé varázsolják az ebédlőt, míg a hideg szín és a szürke árnyalatok modern, elegáns hangulatot teremtenek. Érdemes kísérletezni a kontraszttal és a színek kiegyensúlyozásával. Például a sötét bútorok feltűnőek lehetnek a világos falakkal szemben, míg a színes kiegészítők feldobhatják a semleges teret. Ne feledkezz meg arról, hogy az ebédlő színsémája összhangban legyen a ház többi helyiségével, egységes egészet alkotva, és harmonikus áramlást biztosítva a helyiségek között.

Asztal és székek – mindegyik ebédlő szíve

Asztal és szürke székek egy modern lakás ebédlőjében

Természetesen a jól megválasztott asztal és székek a kényelmes és praktikusan berendezett ebédlő kulcsai. 

Hogyan válasszunk ebédlőasztalt? 

Válassz olyan méretű asztalt, amely megfelel az ebédlő méretének és az otthonban általában megforduló személyek számának. Ne felejts el, elegendő helyet hagyni az asztal körül – nagyon fontos, hogy a székeket szabadon hátrébb lehessen tolni, és az asztal körül szabadon mozogni

Az asztal formájának illeszkednie kell az ebédlő formájához. A kerek asztalok ideálisak kisebb terekbe, és alkalmasak a beszélgetésre, míg a téglalap alakúak a nagyobb helyiségekben működnek jobban . Az anyagválasztás a belső tér stílusától és a megteremteni kívánt légkörtől függ. A fa asztalok melegséget és természetességet, az üvegasztalok – könnyedséget és modernséget, a fémasztalok pedig indusztriális jelleget kölcsönöznek az elrendezésnek.

Hogyan válasszunk étkezőszéket?

Válassz ergonomikus ülésekkel és háttámlákkal ellátott, kényelmes székeket. A székeknek harmonizálniuk kell az asztal stílusával és az ebédlő egészével – választhatod azt, hogy az anyagok és a színek megegyezzenek, vagy akár érdekes kontrasztot is alkothatnak. Győződj meg arról, hogy a székek megfelelő magasságúak legyenek – ideális esetben az asztallap és a szék ülőkéje között körülbelül 30-40 cm távolság van. Figyelj a minőségre és a kidolgozásra is, ami egyben a székek egyszerű tisztántartását is jelenti. 

Ebédlő megvilágítás – ügyelj a funkcionalitásra és a jó hangulatra

Egy kis étkezőben elegendő fővilágítást használni, pl. egy függőlámpa (lehetőleg kb. 75-90 cm-rel az asztallap felett) vagy csillár formájában. Ez a fajta megvilágítás erős, de egyben szórt fényt is kínál, amely hatékonyan megvilágítja az egész teret. Nagyobb belső terekben érdemes több olyan fényforrásba fektetni, amelyek megadják a kívánt funkcionalitást és hangulatot az étkezőnek. A fővilágítás mellett a belső terekben megjelenhet hangulatvilágítás (pl. lámpapanelek, LED-csíkok, gyertyatartók) és funkcionális világítás (pl. asztali lámpák a komódon vagy spotlámpák fali lámpák formájában) is. 

Ne felejtsd el, hogy a világítást úgy kell elhelyezni, hogy egyenletesen világítsa meg az egész teret, elkerülve az árnyékokat és a vakító fénypontokat.

Végül emlékezz arra, hogy az ebédlőnek tükröznie kell a Te személyes stílusodat és igényei det. Függetlenül attól, hogy a minimalista megközelítést vagy a pazar dekorációt részesíted előnyben, fontos olyan teret kialakítani, amely alkalmas a közös étkezésekre és beszélgetésekre. A tökéletesen megválasztott bútorokkal, világítással és dekorációval az ebédlő az otthon szívévé válhat, ahol a család és a barátok összegyűlhetnek, és élvezhetik az együtt töltött időt.