Tartalomjegyzék:

  1. Mi a Montessori-módszer és mi az eredete?
  2. Montessori módszer otthon

A Montessori-eszmék szerinti gyermeknevelést nagy figyelemmel kísérik. Sok városban vannak olyan óvodák és iskolák, amelyek programja ezen a módszeren alapul. Mi is pontosan a Montessori-módszer, és hogyan alkalmazhatod annak elemeit a saját otthonodban?

Mi a Montessori-módszer és mi az eredete?

Maria Montessori olasz orvos és pedagógus a ma is népszerű Montessori-módszer megalkotója. Nem támogatta a hagyományos nevelési és oktatási módszereket, amelyek a fegyelemre és a gyermekek abszolút engedelmességére összpontosítottak. Maria Montessori úgy vélte, hogy ez a megközelítés elriasztja a gyermekeket a tanulástól, és gátolja természetes lehetőségeiket, ezért kifejlesztette saját nevelési és gondozási módszereit, amelyeket aztán az általa vezetett iskolában is alkalmazott. 

A Montessori-módszer alapelvei:

  • Egyéni megközelítés – minden gyermek más, a saját tempójában fejlődik, saját érdeklődési körrel és igényekkel. 
  • Nincs jutalmazás és büntetés rendszere – a gyermekekben ösztönözni kell a világ felfedezésére, a tanulásra és az önkontrollra irányuló belső igényt.
  • A gyermek alanyként és nem tárgyként kezelése – a gyermeknek lehetőséget kell adni arra, hogy saját maga döntsön, ami elősegíti önállóságának fejlődését. Remek példa erre a megközelítésre, ha hagyja, hogy gyermeke maga döntse el, milyen ruhát szeretne viselni, sőt, még azt is, hogy milyet gyermekruházat vásároljon. 
  • A világ minden érzékszervvel való felfedezésének lehetővé tétele és a játékon keresztül történő tanulás – ezek a Montessori-módszer nagyon fontos elemei. A kisebb gyermekek oktatásának a praktikus tevékenységekre kell összpontosítania.

A Montessori óvodákban és iskolákban nem véletlenül vannak különböző korú gyermekek az egyes csoportokban. Nem a születési dátum határozza meg, hogy egy gyermek milyen érdeklődéssel fog rendelkezni, és milyen gyorsan lesz szüksége további információkra egy választott témában. 

Montessori módszer otthon

Egy lány az erdőből hozott őszi kincseket válogatja színes tányérkában

A Montessori-módszer szerinti nevelési és oktatási elvek megvalósítása nem igényel nagy erőfeszítést vagy hatalmas anyagi ráfordítást. Alapvető fontosságú, hogy a gyermeket belső bölcsességgel rendelkező lényként közelítsük meg, és úgy kezeljük, mint akinek szüksége van az egyéni fejlődésre és a játékon keresztül történő tanulásra. 

A Montessori-módszernél fontos a gyermek természetes ösztöneinek követése – a világ iránti kíváncsisága és annak megtapasztalásának igénye. Alapvető fontosságú annak megértése is, hogy a világ megismerése gyakorlati tevékenységekből és játszásból származhat – különösen a szabadban. Emiatt érdemes gyermekünkkel a kertben, a parkban, az erdőben tölteni az időt, és olyat kültéri játékok választani, amelyek segítik a kreativitás és a természetes felfedezésigény fejlesztését. 

A Montessori-módszer nagy hangsúlyt fektet a gyermekek önállóságára is, amit azzal is támogathatunk, hogy a gyermekek önállóan dönthetnek, azonban bizonyos háztartási feladatok ellátására is kötelezünk őket. Ezeket a tevékenységeket a gyermek képességeihez kell igazítani – a legegyszerűbb úgy kezdeni, hogy megtanítod a kisgyermeknek, hogy mindennek  játékok megvan a maga helye, és játék után vissza kell rakni őket. 

Olyan dolgok, amelyek jól jöhetnek egy olyan otthonban, ahol a Montessori-módszer szerint nevelik a gyerekeket:

  • Művészeti anyagok – a Montessori-módszer a gyermekek kreativitásának ösztönzésére összpontosít, és ez gyakran éppen a művészeti tevékenységekben jut kifejezésre. Érdemes kéznél tartani a gyurma anyagokat, festékeket, krétatáblát és egyéb művészeti anyagokat, amelyek elősegítik a gyermek művészi szenvedélyének kibontakozását. Fontos, hogy ezeket a termékeket a Pepco kínálatában jó áron találod meg.
  • Olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a gyerek kreatív tevékenységeit – például gyöngyékszerkészítő készlet vagy építőkockák. A velük való játék nagyon kreatív lehet. 

Pepco infografika a Montessori játékokról 

Valójában a Montessori-módszerben gyakran hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekeknek magunk készítjük a játékokat. A gyöngyökkel töltött palack remek csörgő lehet, a színek és formák megkülönböztetésének elsajátítását pedig egy speciális válogató és színes, változatos formájú tészta is segíti, amit összekeverhetünk, majd válogathatunk. 

A Pepco kínálatában megtalálod a saját gyermekjátékok készítéséhez szükséges anyagokat is – ami fontos, hogy ezek olcsóak, mégis robusztusak és praktikusak lesznek. A Montessori-koncepció szerint a játék nem csak a kirakós játék vagy a babafésülés, hanem az erdei pocsolyákban való ugrálás vagy a tengerparti homokba rajzolás is. A tipikusan kevesebb számú otthoni játék nem jelenti azt, hogy a gyereknek nem lesz dolga, éppen ellenkezőleg – egészen új irányba serkentheti kreativitását. Nem arról van szó, hogy ne vásároljunk babákat és plüss játékokat egy kisgyermeknek, hanem arról, hogy a gyermeknek több választási lehetőséget, változatosságot és lehetőséget adjunk, hogy maga döntse el, mivel és mit szeretne játszani.