Tartalomjegyzék:

  1. Kezdd a mérésekkel
  2. Válaszd ki a stílusát
  3. Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát? Gyakorlatiasan a Pepco-val!
  4. Bútorok kis konyha számára
  5. Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát ablakkal?

Egy kis konyhát berendezni nem muszáj, hogy nehéz legyen Még egy erősen korlátozott térben is lehetséges funkcionális és esztétikus konyhát kialakítani. Mivel kezdjük? Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát és mit tartsunk szem előtt?

Kezdd a mérésekkel

A legjobb projektek a helyiség pontos felmérésével kezdődnek. Nehéz megtervezni a szekrények elhelyezését, ha nem ismerjük a belső tér pontos méreteit, amelyben elhelyezzük őket. Fogj egy mérőszalagot, és ellenőrizd:

  • A szoba pontos méreteit – a padlón mérve.
  • Az egyes falak méreteit – figyelembe véve a meglévő mélyedéseket, beépítési elemeket, ablak- és ajtónyílásokat. 
  • Az olyan elemeknek, mint az ablakpárkányok, elektromos aljzatok és hasonlók padlótól mért magassága.

Hogy megkönnyítsük a dolgokat megrajzolhatod a helység és az egyes falak tervrajzát, vagy fényképeket készíthetsz róluk. A mérések alapján elkezdheted az új konyha tervezését. 

Válaszd ki a stílusát

Egy kis konyha lehet minimalista, de lehet rusztikus vagy modern esztétikájú is. Böngészhetsz az online inspirációk között, és döntsd el, melyik esztétika illik Hozzád a legjobban. Ne felejts el, hogy:

  • Egy kis konyha nem lehet zsúfolt – így a zárt szekrényeken alapuló rendezett elrendezés jobban működik, mint az, ahol a sok dolgot szem előtt tárolod.
  • Egy kis konyhában a két vagy három színre épülő elrendezés működik jól. Nem kell mindenáron világos árnyalatúnak lenniük – a lényeg, hogy ne legyen túl színes. 

Bármelyik konyha lehet szép és funkcionális – ez csak következetesség és jó terv kérdése. Ha egy bizonyos stílus mellett döntesz, ragaszkodj hozzá. Inkább azt tartsd szem előtt konyhai kiegészítők kis konyhába a Pepco-tól, mint hogy különböző esztétikájú tárgyakhoz illeszkedő darabokat válassz. 

Pepco infografika a konyhai munkaháromszögről 

Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát? Gyakorlatiasan a Pepco-val!

Az egyik leginkább funkcionális elv, amelyet egy kis konyha elrendezése során érdemes alkalmazni, a munkaháromszög elve és az ehhez kapcsolódó három zónára való felosztás:

  1. Élelmiszer tárolására szolgáló zóna.
  2. Ételkészítési és mosogatási zóna.
  3. Főzőzóna.

A tárolóhelyiségnek tartalmaznia kell egy hűtőszekrényt, polcokkal, fiókokkal vagy rakodórendszerekkel ellátott bútorokat, hogy minden szükséges holmit és tárolóelemet el lehessen helyezni. Itt található minden étel- és italtartályok egy kis konyha számára és mindenféle edény és tartozék is. Az ételkészítési és mosogatási területnek tartalmaznia kell egy mosogatót, esetlegesen egy mosogatógépet, valamint egy munkalapot az ételek elkészítéséhez. A főzőtérhez viszont tűzhelyre, munkalapra és esetleg egyéb készülékekre, például sütőre vagy mikrohullámú sütőre van szükség. 

Amunkaháromszög elve szerint minden zóna egy háromszög egyik csúcsa. A köztük lévő távolságok nem lehetnek sem túl nagyok, sem túl kicsik. A részletek természetesen az adott belső tér függvényei.

Bútorok kis konyha számára

Kis konyha fehér, skandináv stílusú bútorokkal.

A helység alakjától és sajátosságaitól függően különböző bútorelrendezéseket választhatunk – például L-alakút, U-alakút vagy sorosat. Jelenleg konyhabútor-stúdiókból, vagy asztalosoktól lehet bútorokat rendelni vagy vásárolni annak érdekében, hogy a konyhát a padlótól a mennyezetig vagy attól egy kicsit lejjebb ki lehessen alakítani. 

Egyrészt a magas bútorok és a teljesen beépített falak nyomasztónak tűnhetnek. Másrészt a teljes térkihasználás érdekében a konyha kis méret esetén is bőséges tárolóhelyet biztosíthat. 

A szekrények számának és típusának kiválasztásához gondold át, hogy pontosan mit fogsz tárolni bennük. Lehet hogy minimalista megközelítésű ember vagy, és csak két edényt és egy serpenyőt használsz? Vagy rengeteg edényed van, és szeretnél helyet találni mindennek? Válassz bútorokat a kis konyhába, az ergonómiára és a funkcionalitásra figyelve. Próbálj meg minden egyes centiméternyi helyet kihasználni, de anélkül, hogy túlterhelnéd – jó ötlet, ha a felső szekrényeket a fal színéhez igazítod, ami sokkal harmonikusabbá teszi őket.

Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát ablakkal?

Bár a főzés az ablakos konyhában határozottan élvezetesebb, mint egy ablak nélküli helységben, ez az építészeti elem a tér elrendezésénél akadályokat is jelenthet. Ha az ablak azon a falon van, ahová a konyhát tervezed építeni, fontold meg, hogy olyan munkalapot készíts, amely egyben ablakpárkányt is jelent. Ha az ablak az oldalfalon van, elhelyezhetsz egy asztalt mellette, vagy tervezheted a konyhai munkalap meghosszabbítását is a kávézáshoz és az étkezéshez, helyteremtés érdekében. 

Ne feledd, hogy a konyhaablak nem lehet közvetlenül a gáztűzhely mellett. Más típusú tűzhelyek esetében nincsenek hasonló ajánlások, bár a főzés és sütés során előfordulhat gőzölés és fröccsenés. Ha a tűzhely közelében van egy ablak, akkor azt és az ablakdíszeket, például a függönyt, a sötétítőt vagy a redőnyt könnyű összepiszkolni. 

Egy kis konyha berendezése nagy kihívás lehet, de a megfelelő terv segít elkerülni a hibákat, és a legjobb stílust és bútorokat kiválasztani a konyhádhoz.