Tartalomjegyzék:

 1. Pepco gyermekruházati mérettáblázat
 2. A gyermekruha mérettáblázata akkor is hasznos, ha ajándékba vásárolsz ruhát
 3. Hogyan válasszuk ki a gyerekruha méretét?
 4. Ezt kerüld el a gyerekruha méretének kiválasztásakor!
 5. Hogyan kell elolvasni a gyermekruházat méreteit?

Gondod van a gyerekruhák méretének kiválasztásával, és kétségeid vannak a gyermekcipők méretét illetően? Ne aggódj! Készítettünk egy speciális táblázatot, amely segít eloszlatni az ezzel kapcsolatos kételyeket. 

Az alábbiakban számos olyan tippet találsz, amelyek segítenek a különböző korosztályú gyermekek ruháinak és cipőinek megvásárlásában. Ne felejtsd el azonban azt, hogy minden gyermek szükséglete más és más. Ami az egyiknek jó, az nem feltétlenül tetszik a másiknak, de… térjünk a lényegre!

Pepco gyermekruházati mérettáblázat

A mérettáblázat használata a legjobb és legkényelmesebb módszer arra, hogy megfelelő méretet gyermekruhát válasszunk. Itt információkat találsz arról, hogy egy adott ruhaméret milyen magas és milyen életkorú gyerek számára lesz megfelelő. 

Ne felejtsd el azonban azt, hogy minden gyermek eltérő testfelépítésű lehet. Néhányan nagyon vékonyak, és koruk ellenére kisebb méretű ruhákra és cipőkre lehet szükségük. Mások viszont magasabbak, kissé teltebbek és nagyon mozgékonyak, így előfordulhat, hogy valamivel nagyobb ruhákra van szükségük, mint amit a mérettáblázatunk mutat.

A gyermekruha mérettáblázata akkor is hasznos, ha ajándékba vásárolsz ruhát

A bemutatott gyermekruházati mérettáblázat nagyon hasznos nemcsak a szülők számára, hanem azoknak is, akik ruhát, fehérneműt vagy cipőt szeretnének ajándékba választani. Az ilyen választások leginkább a különleges alkalomra szánt ajándékoknál fordulnak elő mint keresztelőre, születésnapokra, egyéves szülinapi bulikra. A csecsemők nem fognak bonyolult játékokkal játszani, ráadásul még az sem világos, hogy melyek a kedvenc színeik, mintáik vagy meséik. Ezért a Pepco ruhatár valamennyi darabja tökéletes ajándék!

Pepco infografika: Gyermekruházat méretei

Hogyan válasszuk ki a gyerekruha méretét?

A mérettáblázat használata még nem minden, amit érdemes szem előtt tartani. Vásárláskor ne felejts el néhány fontos dolgot:

 • A csecsemő nagyon gyorsan nő, ezért nem érdemes  „épp most jó” ruhákat vásárolni – különösen nem ajándékba.
 • A kisgyermekek gyakran piszkosak, és ruhájukat gyakran mosni szükséges 
 • A gyermekruházat mérettáblázata ez csak kiindulási pont – mindig vedd figyelembe gyermeked valódi magasságát és súlyát. Minden gyermek egyéni ütemben fejlődik, és az életkorhoz vagy magassághoz javasolt méret nem mindig megfelelő.
 • Ha pár éves gyermeknek vásárolsz ruhát, ne felejtsd el, hogy ő a növekedés időszakában van, és elég sok ruhára van szüksége az átöltözésekhez – a jó játék gyakran foltos nadrágot, zoknit és pólót jelent. 
 • A nagyobb spórolás érdekében nem elegendő csak egyszerűen a Pepco-ban vásárolni, hanem arra is figyelni kell, hogy egy kicsit nagyobb ruhát vásároljunk – például a kissé hosszabb nadrágot fel lehet hajtani, vagy akár meg is lehet fércelni, így a gyerek hosszabb időn át hordhatja.

Mielőtt babaruhát vagy cipőt vásárolsz, nézd meg a táblázatban található gyermekruha méreteket, és győződj meg róla, hogy a megfelelő terméket rendeled meg. Ha kétséged van, gyermekeddel együtt bármikor elmehetsz egy Pepco üzletbe egy esetleges ruhapróbára.

Ezt kerüld el a gyerekruha méretének kiválasztásakor!

Fiú egy ruhásszekrényben

Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák a gyerekruhák méretének kiválasztásakor? Az első és a legfontosabb, hogy olyan ruhákat vásároljunk, amelyek a csecsemőkre és a kisgyermekekre pont most illenek – a gyerek ebben a korban olyan gyorsan nő, hogy az ilyen ruhák már néhány viselet után túl szűknek bizonyulhatnak. Milyen hibákra érdemes még odafigyelni?

Babaruha lányoknak A kislány vagy a kisfiú ruhája nem lehet túlságosan nagy sem – míg a túl kicsi ruha vásárlása legtöbbször hiba, a túl bő rugdalózó vásárlása szándékos is lehet, de az ilyen ruha nem csak kényelmetlen a gyermek számára, de még mozgását is akadályozhatja. 

Egy másik fontos szempont a ruha összetétele – ez szintén nagy hatással van a megfelelő méret kiválasztására. Ha szellős babaruha fiúknak vagy 100% pamutból készült lányruhát vásárolsz, nagyon gondosan kell megválasztanod a méretet, mivel ez a ruha nem nagyon nyúlik. Ha az anyag rugalmas szálak (általában elasztán) keverékét tartalmazza, az anyag jobban alkalmazkodik a gyermek testéhez. 

A ruházatnak és az alsóneműnek illeszkedőnek, de nem szűknek kell lennie. Ugyanez vonatkozik a rosszul megválasztott cipőkre is, amelyek nemcsak kényelmetlenséget okoznak a használat során, hanem negatívan befolyásolják a járástanulást, a gyermek lábának szerkezetét és mozgását.

Hogyan kell elolvasni a gyermekruházat méreteit?

A gyermekruha és a -cipő vásárlása sok gondot okozhat – a választék óriási, és még a megfelelő méretet is ki kell választani. Ha gyermekkel együtt vásárolsz az üzletben, a próbafülke segítségével megbizonyosodhatsz arról, hogy az előre kiválasztott méretű gyerekruha valóban megfelelő. Online vásárláskor használd a mérettáblázatot. 

A gyerekruhák méretei kissé eltérnek a felnőtt méreteket tartalmazó táblázattól – a táblázatban nem S, M és L méretet találsz, hanem teljesen más jelöléseket. Milyenek?

 • Méret – például 80, 86 vagy 110.
 • Életkor – például 9-12 hónap.
 • Magasság – például 74-79 centiméter. 

Egyes ruházati címkéken és a mérettáblázatokon ezek a jelzések mindegyike vagy csak néhány közülük szerepel. A gyermekruha méretei könnyen olvashatók – ne felejtsd el, hogy a méretszám (például 80) mindig eggyel magasabb, mint a gyermek javasolt maximális magassága (centiméterben). 

Például: egy 80-as méretű ruhadarab 74 és 79 centiméter közötti magasságú gyermeknek megfelelő. Viszont, egy 83 centiméter magas gyermek számára célszerű 86-os méretű ruhát vásárolni. 

Reméljük, hogy tippjeink és táblázatunk segíteni fog abban, hogy olyan gyermekruha méretet válassz, amely tökéletesen illeszkedik gyermekedhez!