Tartalomjegyzék:

  1. Mit vigyünk enni és inni piknikre?
  2. A piknik szervezése

A pihentető piknik csodálatos elképzelés, amelyet saját kertedben, egy parkban vagy egy erdei tisztáson is megvalósíthatsz. Nem számít, hol szeretnéd megtartani a pikniket, mindenképpen készíts elő néhány finomságot. Milyen ételeket vigyünk piknikre? Milyen italokat és mi lehet még hasznos ilyen esetben?

Mit vigyünk enni és inni piknikre?

Egy piknik étkezésnek nem kell túlzottan bonyolultnak lennie, de ne is legyen túl hétköznapi – végülis a piknik olyan attrakciónak számít, amely főként a szabadban való étkezésen alapul. 

Piknikreceptek:

  • Szendvics, bagel vagy bagett – ezeket otthon is elkészíthetjük, és csak be kell csomagolni a piknikkosárba. Ezek lehetnek egyszerű szendvicsek salátával, sonkával, sajttal és paradicsommal, vagy kifinomult bagelek hummusszal, csírával és avokádóval. Fontos a termékek minősége (a pékárunak frissnek kell lennie) és az összetevők megfelelő összetétele. 
  • Tortillák – a maga egyszerűségükben zseniális piknik ételek. Készítsd el őket előre, és csak vidd magaddal. Készíthetsz tortillát fűszeres sajttal, lazaccal és ropogós jégsalátával. Egy másik ötlet az ajvárral kent tortilla, sült kolbászdarabokkal és kimchivel töltve. Egy másik javaslat tortilla grillezett csirkével, fokhagymás szósszal és vegyes salátákkal. 
  • Egy tányérnyi rágcsálnivaló – például különféle sajtok, felvágottak, diófélék és különféle egyéb kiegészítők, például olajbogyó, cseresznyeparadicsom és savanyúság. 
  • Szószok és mártogatósok rágcsálnivalókkal – készítsd el előre a humuszt, a tzatzikit és a guacamole-t. Vigyél magaddal kockára vágott zöldséget (paprikát, zellert, hámozott sárgarépát) és grissini rudakat, nachos-t, amelyet mártogatósba vagy szószba lehet mártogatni. 
  • Limonádé vagy gyümölcstea – a nyári piknikek elengedhetetlen kelléke. A limonádét és a teát a legjobb, ha magad készíted el, és palackban vagy egy speciális, csapos üvegben viszed magaddal. A limonádé elkészítéséhez mindössze néhány citrom, víz és cukor szükséges. A változatosság kedvéért használhatsz lime-ot is. Főzz teát a kedvenc tealeveleidből vagy teafilterekből, majd adj hozzá gyümölcslevet. 
  • Kávé – termoszban magaddal viheted, így nem veszíti el a megfelelő hőmérsékletet.
  • Szénsavas italok és gyümölcslevek – változatosságot biztosíthatnak a pikniken. A hagyományos narancsitalok, tonikok és szénsavas vizek különböző ízekben kiváló szomjoltók, míg a gyümölcslevek vitaminokat és tápanyagokat biztosítanak.

Minden piknik-étkezést legjobb otthon megfőzni vagy részben előkészíteni, és az ételeket és italokat megfelelő méretű edényekbe csomagolni.  A Pepco élelmiszer- és italtartályai tökéletes erre.

A piknik szervezése

Piknikkosár egy romantikus vacsorához a folyóparti strandon

A sikeres szabadtéri parti sok mindentől függ. Az időjárás meghatározó tényező lehet, de ugyanilyen fontos, hogy megfelelő helyszínt és időpontot válasszunk, és magunkkal vigyük a legszükségesebb dolgokat. 

A piknik megtervezésekor ne feledkezz meg:

  • Az időjárás-előrejelzés ellenőrzéséről – pár nap előre, és a piknik előtti napon is.
  • A megfelelő helyszín kiválasztásáról – a piknikezés nem mindenhol engedélyezett. Győződj meg róla, hogy a parkban vagy az erdőben, ahová mész, nem tilos a piknikezés. 
  • Csomagoljuk be a legszükségesebbeket – a piknik nem csak a jó ételekről szól!

A Pepco infografikája a piknikezésről

Mit vigyünk magunkkal egy piknikre (az ételeken kívül)?

  • Pléd – nehéz elképzelni egy pikniket pléd nélkül. Ez lehet egy különleges piknikpléd, amely ellenáll a nedvességnek és a szennyeződésnek. Ha nincs ilyen, más is jó lehet plédek és takarók – lehetőleg sötétebb színben.
  • Edények és evőeszközök – a kültéri körülmények nem jelentik azt, hogy fel kell áldozni a kényelmet. Ahhoz, hogy egy szabadtéri ennivaló valóban piknikre hasonlítson, érdemes tányéron tálalni. Ha eldobható edényeket választasz, válassz biológiailag lebomló termékeket!
  • Szalvéták – az étkezés közben elkövetett kisebb balesetek még a legóvatosabb emberekkel is előfordulnak, ezért érdemes mindig kéznél tartani egy szalvétát, amellyel megtörölheted a szádat, az álladat vagy a kezedet. 
  • Egy szemetes vagy zsák a hulladéknak – ez nagyon fontos, mivel előfordulhat, hogy nincs szemetes, vagy túltelt. 
  • Asztalterítő – ha egy még kifinomultabb piknik-hangulatra vágysz, vigyél magaddal kültéri asztalterítőt. Egy plédre fektetheted, és így feloszthatod a teret az ülőhelyre és a tálalásra. 

Sokan elgondolkodnak azon, hogy a piknikkosarak valóban praktikusak és szükségesek-e. Természetesen minden a kosár modelljétől, kapacitásától és űrtartalmától függ. Némelyiket belső felszerelés nélkül kínálják, de a legtöbb beépített rekesszel vagy tányér- és evőeszköztartóval is rendelkezik – mely elemeket gyakran a piknikkosárhoz tartozó készlet tartalmazza. 

Ha szeretsz pikniket szervezni és gyakran étkezel a szabadban, egy piknikkosár, egy megfelelő méretű pléd, ételtartályok és ilyen jellegű kiegészítők biztosan jól jönnek. Szerencsére ezen tárgyak áraiknak egyáltalán nem kell magasnak lenniük.