Tartalomjegyzék:

  1. Mivel kezdjük az erkély berendezését?
  2. Hogyan kell berendezni egy erkélyt?
  3. Kiegészítők, amelyek jól jönnek az erkélyen
  4. Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt egy panelházban?
  5. Hogyan kell berendezni egy keskeny erkélyt?
  6. Nagy erkély vagy terasz - hogyan rendezzünk be egy nagy teret jó áron?

Sokan, akik úgy döntenek, hogy a városban élnek, egy zöld helyről álmodnak, ahol kikapcsolódhatnak. Egy kis jó szándékkal és a Pepco boltokban kapható kiegészítők segítségével megteremtheted saját kerted helyettesítőjét egy panelház erkélyén! Hol kezdjem, és hogyan díszítsem fel az erkélyemet, hogy kellemes pihenőhely legyen?

Mivel kezdjük az erkély berendezését?

A lakások túlnyomó többségéhez további kültéri terület tartozik, például erkély, terasz, loggia és akar egy kis kert is. Ezen terek mindegyike úgy rendezhető be, hogy ideális hely legyen a kikapcsolódásra. A sikeres erkélyrendezés kulcsa a jó ötlet, a megfelelő térrendezés és az átgondolt kiegészítések. 

Kezdd el az erkély berendezését:

  • A pontos méretektől.
  • Gondolkodj el azon, hogy milyen tervezési stílus tetszik neked a legjobban. 
  • Határozd meg milyen mik az igényeid és az elvárásaid. Gondold végig, hogy az erkélyed zöld étkezőként szolgáljon-e, vagy esetleg egy könyvvel szeretnéd ott tölteni a lusta délutánokat? 
  • Ügyelj az erkély napfényének mértékére és a kardinális irányoknak való kitettségére.  Ezek a kérdések határozzák meg, hogy milyen virágokat lehet választani az erkélyre. 

Ha már pontosan ismered az erkély méreteit, és világos célt tűztél ki magad elé (például étkező helyet szeretnél kialakítani az erkélyen, vagy egy olyan helyet, ahol két ember pihenhet), máris nekiláthatsz. 

Hogyan kell berendezni egy erkélyt?

A panellakások erkélyének elrendezése a méretétől, az egyéni igényektől, az anyagi lehetőségektől és mindenekelőtt a lakástulajdonos kreativitásától függ. Ügyesen kezelve a lakás egyik legfontosabb helyévé válhat, lehetővé téve a közvetlen kapcsolatot a természettel.

Elsősorban:

  • Fordíts figyelmet a padlóra és a falakra
    Sok ember azon töpreng, mit tegyen az erkély padlójára. Általában a választás a csempézésre esik – de ez problémás is lehet. Az olyan problémák kockázatának minimalizálása érdekében, mint a csúszásveszély, válassz fagyálló és csúszásmentes csempét. És mi az alternatíva csempe helyett az erkélyre? Választhatsz műfüves felületet, de kőfurnért vagy kompozit kültéri padlóburkolatot is. Ne felejtsd el, hogy a burkolat és a falak az egész elrendezés hátterét képezik.
  • Válaszd ki a bútort
    Az erkély felszerelésének alapvető és legfontosabb eleme a kényelmes ülőbútor. Ez lehet fotel, szék, puff vagy raklapokból készült ülés. Ezzel még nincs vége. Erkélytartozékok, székpárnák például öntözőkanna tárolásához szükség lesz egy erkélyszekrényre vagy egy polcra is. Ha nem tudod elképzelni a nyári napokat napozás nélkül, fontolj meg egy nyugágyat is az erkélyre – összecsukható is lehet, így nem foglal helyet, amikor éppen nem használod.
  • Szerezz növényeket
    Virágok az erkélyre ez nem csak muskátli és szurfiánium lehet, hanem virágzó és zöld növények egész sora. Attól függően, hogy az erkélyed napos vagy árnyékos hely, választhatsz rózsákat, levendulát, tűlevelűeket, díszfüveket és sok más növényt is. Egyébként választhatsz olyan balkonládát is, amelyeket fel lehet tenni vagy fel lehet akasztani a korlátra. Szabadon állók virágcserepek az erkélyre különböző méretekben nagyszerűen mutatnak a padlón, de egy könyvespolcon vagy egy virágágyásban is. 
  • Válaszd ki a tartozékokat
    Szerezz be olyan tárgyakat, mint erkélyszőnyeg, székpárna és világítóeszközök – például lámpa.

Pepco infografika az erkélytartozékokról

Kiegészítők, amelyek jól jönnek az erkélyen

Mi az, ami igazán hasznos egy erkélyen, és mi az, amit ki lehet hagyni? Természetesen nem árt, ha van egy napernyő, napvitorla vagy napellenző – különösen, ha az erkély napos helyen van. Az erkélypárnák is hasznosak, mivel sokkal kényelmesebbé teszik a székeken, a nyugágyakon való ülést. Hidegebb napokon vagy estéken egy meleg takaró is jól jöhet. A Pepco kínálatában megtalálod az erkélyre való puha plédek és takarók !

Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt egy panelházban?

A városi panelházakban általában sok a kis alapterületű erkély, ami gyakorlatilag elriasztja a tulajdonosokat attól, hogy megkíséreljék a pihenés helyévé alakítani őket. Eközben egy kis erkély nemcsak hangulatos és egyszerűen berendezhető, hanem könnyen tisztán tartható is.

Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt, hogy tágasnak tűnjön?

  • Válaszd az élénk színeket, összecsukható vagy többfunkciós bútorokat.
  • Gondosan válaszd ki a növényeket – a kis alapterületű erkélyre szánt növényeket átgondoltan kell megvásárolni. Választhatsz oszlopos és kúszó fajokat, amelyek nem foglalnak sok helyet, de zöld falat hozhatnak létre. 
  • A kiegészítők vásárlásakor válassz egységes esztétikát – például azonos vagy nagyon hasonló belátásgátlót, hogy ne keltse a káosz benyomását.

A kis erkély lehet négyzet alakú, de vannak olyan erkélyek is, amelyek nagyon keskenyek – ezeket is könnyű elrendezni?

Hogyan kell berendezni egy keskeny erkélyt?

Egy keskeny, kis erkély panelházban, modernül berendezve.

A hosszúkás erkély elrendezése nem kell, hogy nehéz legyen! Nem kell mást tenni, mint átgondolt bútorokat, kiegészítőket és tartozékokat választani.

Milyen bútorokat válasszunk egy keskeny erkélyre?

  • Összecsukható – például a falhoz csavarozott asztallap, amely asztalként funkcionál, összecsukható kialakítású lehet, hogy több helyet biztosítson, amikor nincs használatban.
  • Mobil – válassz könnyű bútorokat, amelyeket szükség esetén könnyű mozgatni.
  • Multifunkcionális – tudod, hogy a fából készült balkonládák nemcsak párnák tárolására, hanem asztalként vagy ülőhelyként is sikeresen használhatók?

A Pepco shop kínálatában minden olyan kiegészítőt megtalálsz, amelyre az erkélyhez szükség van.

Nagy erkély vagy terasz – hogyan rendezzünk be egy nagy teret jó áron?

A tágas terasz nagyszerű tervezési lehetőségeket kínál. Ugyanakkor sok nagy erkély vagy terasz tulajdonosát aggasztja ezen lépések hatalmas költsége. Látogass el a Pepco-ba, és meglátod, hogy az erkélyre szánt szép dolgoknak nem kell drágának lenniük. 

Nagy erkély vagy terasz kialakítása közben:

  • Ne felejtsd el, hogy ez a tér a lakás természetes meghosszabbítása, ezért berendezésének és jellegének kapcsolódnia kell a beltér kinézetéhez.
  • Nem muszáj kompakt, összecsukható vagy multifunkcionális bútorokat választani. Nagy térben ideális a nagyobb és kényelmes ülőgarnitúra, amely kanapéból, fotelekből és asztalból (időjárásálló anyagból) áll. 

Minden erkély vagy terasz elrendezése során nélkülözhetetlen a világítás. Vegyél különböző méretű lámpát és fáklyát, hogy természetes, meleg fénnyel világítsd meg a sötét estét.