Tartalomjegyzék:

  1. Terhességi naptár trimeszterről trimeszterre, hétről hétre
  2. Első trimeszter - a terhesség első 12 hete
  3. Második trimeszter - a terhesség 14 következő hete
  4. Harmadik trimeszter - a terhesség utolsó hetei
  5. Felkészülés a gyermek születésére 

A terhesség időszaka sok szempontból egyedülálló. Ez nemcsak a gyermek születésére való várakozás időszaka, hanem a nő testében bekövetkező hatalmas változások szakasza is. Terhességi naptárunk közelebb hoz Téged ehhez a témához. Az ott található információk lehetővé teszik az aktuális változások követését és tudatos felkészülést a szülésre és a baba későbbi gondozására.

Terhességi naptár trimeszterről trimeszterre, hétről hétre

A várandósság időtartama 9 hónap, amely 3 trimeszterre vagy 41 hétre oszlik. Az alábbiakban kulcsfontosságú információkat találsz arról, hogy milyen folyamatok zajlanak a terhesség különböző szakaszaiban.

Első trimeszter – a terhesség első 12 hete

  • Az embrió fejlődése a terhesség harmadik hetében kezdődik. Hogyan lehetséges ez? A terhességi időszakot az utolsó menstruációs időszak első napjától számítják. 
  • A terhesség harmadik hetében történik a megtermékenyítés és az embrió beágyazódása a méhnyálkahártyába. Bár az embrió mérete ebben a szakaszban kevesebb, mint fél milliméter, a hormonális változások már elkezdődnek a nő szervezetében.
  • Az első trimeszter következő heteiben nőgyógyászati vizsgálatokra van szükség a terhesség megerősítésére, valamint a saját magadról való gondoskodás érdekében. 
  • Az első trimeszter második felében különböző terhességi kellemetlenségek jelentkezhetnek: hányinger, duzzadt mell érzése, álmosság. Ebben a szakaszban a baba létfontosságú szervei már fejlődnek, és a szíve is elkezd dobogni. 

A terhesség első trimesztere az az idő, amikor igazán vigyázni kell magadra, a kijelölt időpontokban fel kell keresni a nőgyógyászt, el kell végezni az előírt vizsgálatokat , és lassan meg kell tervezni a babakelengyét. Fontos, hogy erre a célra nincs szükség óriási erőforrásokra. Csecsemő kellékek a Pepco-nál kiváló áron megtalálod.

Pepco infografika: Mit vegyek egy terhes nőnek? 

Második trimeszter – a terhesség 14 következő hete

A terhesség második trimeszterében dinamikus magzati fejlődés zajlik. A terhesség tizenharmadik és tizenhatodik hete között már a baba mozgását is lehet érezni. Általában a terhesség huszadik hete előtt ultrahangos vizsgálat során meg lehet határozni a baba nemét. 

A terhesség második harmadában a nő teste további változásokon esik át. Az étvágy fokozódhat, és sok nőnél a has és a testtömeg növekedése miatt a gerinc kellemetlen érzései jelentkezhetnek. Ez egy jó alkalom arra, hogy itt az ideje a kényelmes ruházatot vásárlásnak – beleértve a tipikus kismamaruhákat is. Ilyenkor jól jöhetnek a kényelmes tréningruhák, leggingsek és kötött ruhák.

Harmadik trimeszter – a terhesség utolsó hetei

A fejlődő baba tovább növekszik, és már kezdi kinyitni a szemét. A terhesség 31-34. hete körül a baba már a szülőhelyzetben lehet. A hozzávetőleges esedékességi időpont a terhesség 40-41. hetére esik, de sok függ az egyéni körülményektől. Ezért jó ötlet, ha már ebben a szakaszban összepakoljuk a kórházi táskát – ha kiderül, hogy a szülés korán beindul, felkészült leszel.

Az előrehaladott terhesség általában jól látható. A nő teste észrevehetően megváltozik – a nagyobb has okozhat némi problémát lehajoláskor. Ez egy jó alkalom arra, hogy egy kicsit lelassítsd az élet tempóját, pihenj és gondoskodj saját jó közérzetedről. Már most érdemes fokozni azon erőfeszítéseket, hogy befejezzük a babakelengye beszerzését és minden mást, amit a baba szobájába szeretnénk elhelyezni. Nem kell messzire utazni és sokat költeni az ilyen típusú vásárláshoz. A Pepco-nál megtalálod plédek és takarók, a babakellékeket, gyermekruhákat és sok más olyan terméket, amelyek hasznosak a csecsemő gondozásához. 

Felkészülés a gyermek születésére 

Terhes nő babacipő tart a hasán

Vannak, akik már a terhesség első néhány hetében elkezdik összeállítani a baba ruhatárát. Mások szinte a terhesség utolsó napjaira halasztják ezt. Valójában nehéz megmondani, hogy melyik a legjobb időpont a babakellékek, ruhák, kiságy vagy bölcső megvásárlására. A legfontosabb az, hogy ez számodra megfelelő időpontban történjen és elég idő legyen mindent időben elintézni a szülés előtt. 

A Pepco széles választékkal rendelkezik ajánlat csecsemők és kisgyermekek számára, terhes nők számára is. Kínálatunk segítségével a teljes terhesség alatt gondozhatod ruhatáradat Kényelmes női tréningruha, leggings, póló, szoptatós fehérnemű és sok más termék vár Rád kínálatunkban. Ha papucsra és köntösre is szükséged van a kórházban, akkor ezeket is megtalálod polcainkon, és méghozzá nagyon kedvező árakon. A terhesség amúgy is sok kiadással jár, ezért nem érdemes túlkölteni olyan dolgokra, amelyekre csak egy ideig lesz szükség, mint például a fent említett kismamaruhák vagy babaruhák, amelyeket a baba úgyis nagyon gyorsan kinő. Látogass el a Pepco-ba, és egészítsd ki a kismama és újszülött ruhatárát!