Tartalomjegyzék:

  1. Konyhaszekrények szervezése - praktikus területrendezés
  2.  Figyelemreméltó konyhai szervezési ötletek - a konyhai háromszög elve
  3. A konyhai fiókok kiválasztása és szervezése
  4. A konyhai fiókok gyakorlati hasznosításának módjai
  5. Ötletek a rendezett konyhára
  6. Rend a konyhaszekrényekben, és a spájz szervezése

A jó konyhai rendszerezés nemcsak a rend alapja, hanem mindenekelőtt az ergonomikus munkavégzésé is az egész család számára történő mindennapi ételkészítés során. Mit kell szem előtt tartani a konyha berendezésénél?

Konyhaszekrények szervezése – praktikus területrendezés

A konyhaszervezés alapelvei közé tartozik a funkcionális zónák gondos elrendezése. Méretük a helyiség nagyságától függ, de minden konyhában érdemes elkülöníteni a következő zónákat: az élelmiszer tárolási, előkészítési, főzési és mosogatási részt. Mit kell tartalmazniuk?

  • Mosási zóna: tartalmaz egy szekrényt mosogatóval és esetleg mosogatógépet. A mosogatószekrényben jó ötlet helyet biztosítani a szemétkosárnak és az alapvető tisztítószereknek. Jó ötlet, ha a mosogató feletti szekrényben elhelyez egy edényszárítót.
  • Főzőzóna: magában foglalja a tűzhelyet a szomszédos szekrényekkel együtt, valamint a sütőt és az ételek főzésére vagy melegítésére szolgáló egyéb felszereléseket. Ahhoz, hogy a konyha és a főzőzóna megszervezése a lehető legpraktikusabb legyen, érdemes fazekak és serpenyők a főzőedényeket, tányérokat és kiegészítőket a főzőzónában tárolni – például egy szekrényben a gáz- vagy indukciós főzőlap alatt.
  • Ételtárolási és készítési zóna: ez a fő és egyben a legnagyobb konyhai zóna. Tartalmazza a hűtőszekrényt, a szekrényeket és a konyhapultot. Érdemes ott tárolni a leggyakrabban használt élelmiszereket, valamint a fűszereket és az ételek elkészítéséhez szükséges kiegészítőket és eszközöket (vágódeszkák evőeszközök tányérok).

Egy jól szervezett, funkcionálisan megosztott zónákkal rendelkező konyha alapja a kényelemnek a helyiség mindennapi használata során. A konyhában a rendezettség azt jelenti, hogy könnyedén megtalálható a szükséges tárgy, és kényelmesen használható a helyiség.

 Figyelemreméltó konyhai szervezési ötletek – a konyhai háromszög elve

A konyha kényelmes és ergonomikus elrendezésének egyik zseniális ötlete az úgynevezett munkaháromszög használata. Minden egyes csúcsa egy-egy kulcsfontosságú berendezés (hűtőszekrény, mosogató és tűzhely). A konyhai háromszög elve szerint a készülékek közötti optimális távolságnak a következőnek kell lennie:

  • a hűtőszekrény és a mosogató között: 120 – 180 cm
  • a mosogató és a főzőlap között: 120 – 180 cm
  • a hűtőszekrény és a főzőlap között: 120 – 250 cm

A konyhai fiókok kiválasztása és szervezése

konyhai fiókok jó szervezése lehetővé teszi a konyha ergonomikus használatát és a rendezettséget. A konyhai tárolásnak van egy fontos szabálya: a nehéz tárgyakat az alsó szekrényekben, a könnyebbeket pedig a felső szekrényekben kell tárolni. Az edények, kiegészítők és élelmiszerek tárolása a polcokon vagy a fiókokban egyaránt kényelmes lehet – a lényeg, hogy helyesen legyen megszervezve.

  • Konyhai polcok – több tárgyat tartanak el, mint a fiókok, és nagyon strapabíróak lehetnek. Célszerű olyan szekrényeket választani, amelyekben nehéz és nagyméretű tárgyak (például kis háztartási gépek) tárolhatók.
  • Konyhai fiókok – teljes mélységükig ki lehet kihúzni őket, hogy hátulról kivehesse a dolgokat anélkül, hogy ki kellene venni az elöl lévő dolgokat. Ezek különböző magasságúak és különböző teherbírásúak lehetnek.

Ha azonban maximális kényelemre vágyik, az alsó szekrényekhez elsősorban, vagy kizárólag fiókokat válasszon. Az alacsony fiókokban fűszereket, evőeszközöket, különféle apróságokat és hasznos főzési kiegészítőket tárolhat. A magas fiókok az edények, fazekak és serpenyők, valamint a sütési kiegészítők és élelmiszer termékek tárolására szolgálnak.

Pepco infografika "Milyen edényeket vásároljon a konyhába?"

A konyhai fiókok gyakorlati hasznosításának módjai

A konyhaszekrényekben lévő fiókok puszta ténye még nem elég ahhoz, hogy jó konyhai szervezésről beszélhessünk. Kulcsfontosságú az, hogy megfelelően kezeljük őket. Nézd meg az alábbi zseniális ötleteket – konyhaszekrények rendszerezése fiókokkal:

  • Használj fiókvédőt – minden konyhai fiókhoz érdemes puha védőt vásárolni az edények, poharak és étkészletek számára. A konyhának funkcionálisnak kell lennie, ezért nem nélkülözheted a fiókok alapvető tartozékainak, például betétek és evőeszköz-szervezők megvásárlását.
  • Vásárolj elválasztókat, rekeszeket és egyéb tartozékokat a tárolás megkönnyítése érdekében – ezek nem csak megkönnyítik a tárgyak szortírozását, de azt is megakadályozzák, hogy azok ellenőrizetlenül mozogjanak a fiókban. Pepco üzleteinkben minden szükséges tartozékot megtalálsz.
  • Tárold az élelmiszereket kosarakban vagy dobozokban – nem dőlnek el, és könnyebben rendben tudod tartani a konyhát. Ha a kávé, tea vagy olaj kiömlik, a termékek nem szennyezik majd be azonnal a fiók belsejét, hanem megállnak a dobozon vagy a kosáron.

Ötletek a rendezett konyhára

A nő a konyhában mutatja a száraz élelmiszerek tárolására szolgáló edényeket

A jó konyhai munkaszervezés során alapvető fontosságú dolog a kisháztartási gépek hatékony használata, hiszen mindennek kéznél kell lennie. A konyhapulton csak a legszükségesebb dolgok, például a vízforraló, a késtömb vagy a fűszertartó álljon. Ezenkívül nagyszerűek a kosarak vagy üvegtálak a friss gyümölcsök tárolására.

Rend a konyhaszekrényekben, és a spájz szervezése

Akár külön éléskamrában, akár a konyhában tárolod az élelmiszereket, az ömlesztett termékeket speciális üvegből készült élelmiszer-tároló edényekben tarthatod. Légmentesen záródó fedelüknek köszönhetően lisztet, darát, tésztát, rizst, kávét vagy teát is tárolhatsz, anélkül, hogy attól kellene tartanod, hogy az ételmolyok bejutnak beléjük.

A Pepco-nál  vásárolhat átlátszóakat, vagy színeseket élelmiszer- és italtartályok, így mindig kéznél lehetnek kedvenc termékeid. Üzleteinkben találsz inspiráló felirattal ellátott fémdobozokat és számos befőttesüveget és tégelyt, amelyekben kedvenc rágcsálnivalóidat és édességeidet tárolhatod.